
Nyers, finomítatlan kakaóvaj, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból. Tömbös formában, jellegzetes csokoládés illattal. Annak ajánljuk, aki nem bánja, - vagy egyenesen szeretné - hogy a kozmetikumban érződjön a kakaóillat. Ez fürdőpralinék vagy masszázstömbök és ajakápolók készítésekor kifejezetten kívánatos lehet.
Ez a kemény állagú zsír kiválóan alkalmas az emulziók konzisztenciájának növelésére, de mivel kifejezett zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere. Lysolecitinnel kombinálva ez a hatás csökken és könnyedebb emulziók is készíthetők. Az ún. masszázstömbök és fürdőpralinék készítéséhez is elengedhetetlen, hiszen szilárdabbá, ugyanakkor könnyen olvadóvá teszi ezeket a termékeket.
Fizikai jellemzői: Sárgásfehér, kemény, csokoládéillatú anyag, amely a bőrrel érintkezve olvadni kezd.
Főbb összetevői: 30-40% sztearinsav, 25-30% palmitinsav, 30-40% olajsav, 2-5% linolsav
Hatásai, tulajdonságai:
• bőrpuhító, emolliens
• tápláló, visszazsírozó
• hidratáló
• bőrnyugtató, irritációt gátló
• konzisztencianövelő
• oxidációs szempontból stabil
• nem fényérzékenyítő
• a bőrfelszínen finom bevonatot képez
• zsíros bőrön komedogén lehet
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• száraz, viszkető, irritált, érzékeny bőr ápolására
• o/v krémekbe, v/o kenőcsökbe (pl. testápoló, kézkrém, arckrém)
• vízmentes készítményekbe (pl. masszázstömb, testvaj, babapopsibalzsam, fürdőpralinék)
• napvédő készítményekbe stabil alapolajként (pl. naptej, napkrém, napvédő oleogél)
• szappankészítéshez
Feldolgozása: Sajátos módon hőérzékeny. A vízfürdőből kivett homogén zsírfázisban kevergetve olvasszuk fel.
Helyettesíthetősége: Jó helyettesítője a hasonlóan tápláló, de kevésbé visszazsírozó érzetű sheavaj.
Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A száraz, irritált bőr ápolásában a bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére bátran kombinálhatjuk palmitoleinsavban, linolsavban és olajsavban gazdag olajokkal. Többek közt keverhetjük a palmitolein-forrású avokádó- vagy makadámiadió-olajjal, linolsavban gazdag szőlőmagolajjal vagy napraforgóolajban kivonatolt körömvirágolajjal, γ-linolénsavat tartalmazó ligetszépeolajjal, magas olajsavtartalmú mandulaolajjal, sárgabarackmag- vagy szilvamagolajjal, illetve linolsavat és olajsavat egyaránt tartalmazó argán- vagy szezámolajjal.
INCI: Theobroma cacao (Cocoa) seed butter
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.