Xantán transzparens. Fermentációval előállított, természetes gélképző átlátszó gélek készítéséhez.
Fizikai jellemzői: Enyhe, decens illatú, törtfehér por.
Hatásai, tulajdonságai:• átlátszó, könnyen önthető géleket hoz létre
• a vizes oldatokat sűríti, viszkozitásukat növeli
• alacsony koncentrációban is hatékony
• hőstabil, pH-változásokra nem érzékeny
• melegen és hidegen is feldolgozható
• javítja az emulziók stabilitását
• finom, védő bevonatot képez a bőrön
• segíti a bőr nedvességtartalmának megőrzését
• erősíti a káros külső hatások elleni védelmet (pl. anti-pollution, irritációgátló)
• selymes bőrérzetet biztosít
• segíti a nem oldható szilárd anyagok (pl. agyagok, pigmentek) eloszlatását
Ajánlott felhasználása, készítmények:• átlátszó gélek (pl. samponok, tusfürdők, arclemosók, szérumok, bőrradírok, pakolások) készítéséhez
• emulziók (pl. krémek, fluidok, lotionok, dezodorok) sűrítésére, stabilitásának fokozására
• pigmenttartalmú dekorkozmetikumokba (hajszínezők, szájfények)
• napvédő kozmetikumok hőstabilitásának fokozására
• bőrnyugtató készítményekbe
• fogkrémekbe
Feldolgozása: Vizes közegben gyorsan duzzad, ezért csomósodásra hajlamos. Ezt elkerülendő a kimért xantánt először kevés glicerinben vagy alkoholban oszlassuk el, majd kis részletekben keverjük hozzá a vizes folyadékot. A xantángél hőre vagy pH-ra nem érzékeny. Melegítés vagy keverés hatására viszkozitása lecsökken, de kihűlve, vagy állás közben visszasűrűsödik. 0,1 % konyhasó (NaCl) hozzáadásával sűrűsége és stabilitása növelhető. Savakkal, bázisokkal, sókkal jól fér össze, azokkal kompatibilis. Anionos tulajdonságából adódóan kationos tenzidekkel inkompatibilitást mutathat.
Adagolása: 0,02-1,5 %
INCI: Xanthan gum
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.
A Xantán ismertetője a www.cosmio.hu-n.