A Glyceryl stearate SE 100 %-ban növényi eredetű O/V emulgens. PEG-mentes.
Felhasználási javaslat:
• bármilyen bőrtípus ápolására
• babápolási kozmetikumokba
• arcápolási kozmetikumokba
• anti-aging kozmetikumokba
• napvédő készítményekbe
• a könnyűtől a sűrű konzisztenciájú O/V-típusú krémek, lotionok készítéséhez
• az alacsonytól a közepes zsírfázisarányú (10-40 %) készítményekhez
Hatásai, tulajdonságai:
• önállóan használható emulgens, amely összekapcsolja a kozmetikumok víz- és zsírfázisát
• konzisztenciát ad az emulzióknak, konzisztencianövelő nélkül is használható
• könnyen feldolgozható
• jó hőstabilitású
• pH-érzékeny
Fizikai jellemzői: Nem ionos emulgens. Fehér vagy elefántcsont színű pelletek formájában.
Adagolása: 3-8
%. Alacsony zsírfázisarány (10-20
%) és alacsony emulgenskoncentráció (3
%) mellett célszerű az emulziót 0,3 %
xantán transzparens gélképzővel stabilizálni.
Feldolgozása: Zsíroldékony. pH-érzékeny. pH 5 alatt instabilitásra hajlamos, ami folyékonyabb konzisztenciában és várhatóan rövidebb eltartási időben nyilvánul meg. A pH-stabilitást javíthatjuk, ha más emulgenssel kombinációban használjuk.
• Inverz módszer: A legegyszerűbb feldolgozási mód. Az emulgenst olvasszuk össze a zsírfázissal (min. 65 ºC), majd adjuk hozzá a hasonlóan felmelegített vizes fázist. Néhány percig alacsonyabb fordulatszámon, folyamatosan keverve emulgeáljunk, ezután az emulziót hűlés közben már csak át-átkeverjük. A túlzott keverés gyengítheti a krémszerkezetet.
•
Direkt módszer: Az emulgenst a zsírfázisban olvasszuk fel (min. 65
ºC), majd a zsírfázist kis részletekben keverjük a hasonlóan felmelegített vizes fázishoz. Néhány percig alacsonyabb fordulatszámon, folyamatosan keverve emulgeáljunk, ezután az emulziót hűlés közben már csak át-átkeverjük. A túlzott keverés gyengítheti a krémszerkezetet. Praktikus feldolgozási mód többek közt abban az esetben, ha a vizes fázis nem oldódó anyagokat (pl.
Parasol napvédőadalék) tartalmaz, így a zsírfázishoz öntése veszteséges lenne.
INCI: Glyceryl Stearate SE